Η υπογλυκαιμία αυξάνεται στους ηλικιωμένους με διαβήτη

Τις περισσότερες φορές, η ηλικιωμένη γυναίκα φέρεται «απότομα». Αλλά όλο και περισσότερο, δείχνει συγχυσμένη και αποπροσανατολισμένη… κι ένας γιατρός μπορεί να σκεφτεί ότι «είναι μια περίπτωση «διαλείπουσας άνοιας».

Έγιναν αρκετές δοκιμές και στη συνέχεια προέκυψε μια άλλη διάγνωση.

Τελικά δεν ήταν καθόλου θέμα άνοιας. Ήταν υπογλυκαιμία ή χαμηλό σάκχαρο στο αίμα. Η γυναίκα είχε διαβήτη και λάμβανε μεγάλη φαρμακευτική αγωγή. Μόλις μειώθηκαν οι δόσεις, τα γνωστικά συμπτώματα της εξαφανίστηκαν.

Οι ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας με διαβήτη έχουν περισσότερες πιθανότητες από τους νέους να έχουν εξάρσεις χαμηλού σακχάρου στο αίμα, λόγω της διαταραγμένης νεφρικής λειτουργίας, άλλων ιατρικών παθήσεων, φαρμάκων που αλληλεπιδρούν με την αγωγή για το διαβήτη αλλά και μιας μειωμένης ικανότητας να καταλαβαίνουν τα προειδοποιητικά σημάδια της υπογλυκαιμίας (π.χ. τρέμουλο, εφίδρωση, ζάλη, αδυναμία, αίσθημα έντονης πείνας και θολή όραση). Όταν η γλυκόζη που κυκλοφορεί στο αίμα πέφτει απότομα, οι άνθρωποι μπορεί να καταρρεύσουν, να χάσουν τις αισθήσεις του, να γίνουν έξαλλοι και να πεθάνουν.

Μέχρι στιγμή, οι γιατροί που κάνουν επιθετικό έλεγχο τα υψηλά επίπεδα γλυκόζης ή υπεργλυκαιμίας, δεν δίνουν πάντα ιδιαίτερη προσοχή στον κίνδυνο της πολύ χαμηλής γλυκόζης σε ηλικιωμένα άτομα που έχουν διαβήτη. «Στο παρελθόν, οι συνέπειες του χαμηλού σακχάρου έχουν θεωρηθεί ως το τίμημα που πληρώνουμε για τον έλεγχο του, γι’ αυτό και δεν υπήρχε μεγάλη ανησυχία» είπε η Δρ Kasia Lipska, εκπαιδεύτρια στην Ιατρική Σχολή του Yale. «Τώρα, έχουμε ανακαλύψει ότι αυτές οι αντιδράσεις είναι πολύ πιο συχνές από ό,τι νομίζαμε προηγουμένως και όχι τόσο καλοήθεις».
Μια μελέτη που συμμετείχε η δρ Lipskaκαι δημοσιεύθηκε στο JAMA Internal Medicine, τεκμηρίωσε μια αξιοσημείωτη αύξηση των εισαγωγών σε νοσοκομείο λόγω υπογλυκαιμίας από το 1999 έως και το 2011.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, τις εισαγωγές για την υπογλυκαιμία αυξήθηκαν κατά 11,7%, ενώ οι εισαγωγές για την υπεργλυκαιμία μειώθηκαν κατά 38,6%. Η αύξηση ήταν ιδιαίτερα εντυπωσιακή μεταξύ των ενηλίκων ηλικίας 75 ετών και άνω, οι οποίοι είχαν νοσηλευτεί σχεδόν διπλάσιες φορές -λόγω της υπογλυκαιμίας- σε σχέση με τους ενήλικες ηλικίας 65 έως 74 ετών.

Η τάση αυτή άρχισε να επιβραδύνεται μετά το 2007, πιθανότατα επειδή μεγάλες κλινικές μελέτες έδειξαν τα αμφίβολα οφέλη και τις απρόσμενες αρνητικές συνέπειες που επιφέρει ο εντατικός έλεγχος του σακχάρου στο αίμα. Παρόλα αυτά, η μελέτη διαπίστωσε, «τα ποσοστά εισαγωγής σε νοσοκομείο για υπογλυκαιμία υπερβαίνουν πλέον εκείνες για υπεργλυκαιμία μεταξύ των ηλικιωμένων».

Αυτό δεν σημαίνεται ότι η διαχείριση του σακχάρου στο αίμα σε όλους τους ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας με διαβήτη είναι υπερβολικά επιθετική. Αλλά αυτό σημαίνει ότι οι γιατροί μπορεί να χρειαστεί να βελτιώσουν τη θεραπεία για μια ιδιαίτερα ευάλωτη ομάδα, σύμφωνα με τον Δρ Jeffrey Halter, καθηγητή παθολογίας και διευθυντή του Κέντρου Γηριατρικής στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν.

«Είναι μια αποτυχία των συστημάτων όταν οι ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας παθαίνουν υπογλυκαιμία» δεδομένου ότι οι περισσότερες από αυτές τις περιπτώσεις μπορούν να προληφθούν, σύμφωνα με τον ίδιο.

 

Πηγή: New York Times (sweetblog.gr)

Νέα

Διεύθυνση

Τηλ.: (+30) 2167006021
Fax: (+30) 2167006022
Website: https://www.diabetesinnovations.gr
Email: [email protected]

Όροι χρήσης

Ο ιστότοπος http://www.diabetesinnovations.gr έχει σκοπό την παροχή πληροφοριών και την παροχή υπηρεσιών για τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.Το περιεχόμενο του ιστοτόπου αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία της Eταιρείας.

Για οποιαδήποτε χρήση του περιεχομένου του ιστοτόπου, απαιτείται προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση της Eταιρείας.