Τι επιτρέπεται να τρώει όποιος έχει «ζάχαρο»

Δημοσίευση: 13-11-2010, 07 Τελευταία ανανέωση: 15-11-2010, 09:59

Τα ξινόμηλα είναι το μόνο φρούτο που επιτρέπεται να τρώνε οι διαβητικοί. Και βεβαίως πρέπει να μένουν μακριά από ζάχαρη και άμυλο, προτιμώντας σαλάτα και κρεάς… Ή μήπως τίποτε απ’ όλα αυτά δεν ισχύει;

Και μόνο στο άκουσμα της έκφρασης «έχεις ζάχαρο», ο περισσότερος κόσμος χλωμιάζει. Δεν είναι και ό,τι καλύτερο να σκέφτεσαι ότι πρέπει να αποχαιρετήσεις όλες τις – αλμυρές και γλυκές – απολαύσεις της ζωής.

Την σκέψη αυτή, όμως, απ’ ό,τι φαίνεται μάλλον πρέπει να την διαγράψουμε από το μυαλό μας. Παρότι εμείς δεν έχουμε πάρει… χαμπάρι, εδώ και τουλάχιστον δύο δεκαετίες έχει πάψει να είναι αυστηρή και στερητική η διατροφή που συνιστούν οι ειδικοί στους διαβητικούς.

Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Ο Χάρης Δημοσθενόπουλος, κλινικός διαιτολόγος-βιολόγος και προϊστάμενος του Διαιτολογικού Τμήματος στο Λαϊκό Νοσοκομείο της Αθήνας, και η Αστερία Σταματάκη, κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος και επιστημονική συνεργάτιδα της Γαστρεντερολογικής Κλινικής του Γενικού Κρατικού Νικαίας, έχουν τις απαντήσεις.

* Μην τρώτε μια φορά την ημέρα. Χρειάζεστε οπωσδήποτε τα τρία κύρια γεύματα (πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό) και πιθανώς 2-3 ενδιάμεσα (σνακ) – αυτό εξαρτάται από το είδος της θεραπείας που κάνετε και τον τρόπο ζωής σας.

* Ναι στο ψωμί. Και γενικότερα στους υδατάνθρακες και στα τρόφιμα με άμυλο, όπως ζυμαρικά, ρύζι, πατάτες, φρούτα, δημητριακά πρωινού. Αυτού του είδους τα τρόφιμα πρέπει να αποτελούν το 45-55% των ημερήσιων θερμίδων σας, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα είναι επεξεργασμένα αλλά όσο το δυνατόν πιο ακατέργαστα και θα κατανέμονται σε όλα τα γεύματα της ημέρας. Συνεπώς, να διαλέγετε τις ποικιλίες ολικής άλεσης – και να φροντίσετε να τρώτε σε κάθε γεύμα της ημέρας κι από λίγο.

* Φάτε φρούτα. Δεν χρειάζεται να τρώτε μόνο τα ξινά, όπως το ξινόμηλο και το γκρέιπ φρουτ. Μπορείτε να φάτε όποια θέλετε, αρκεί να έχουν μέτριο μέγεθος και μέση ωρίμανση (δεν πρέπει να είναι «παραγινωμένα»). Να προτιμάτε τα φρούτα εποχής και να τα καταναλώνετε με την φλούδα τους (όταν αυτό είναι εφικτό) για να μην χάνετε τις φυτικές ίνες τους. Πιο συχνά να τρώτε φρούτα όπως το μήλο, το αχλάδι και το ακτινίδιο, και πιο αραιά φρούτα όπως η μπανάνα, το καρπούζι, το σύκο και το σταφύλι.

* Να τρώτε ντομάτες. Πέρασε η εποχή που οι διαβητικοί έτρωγαν μόνο μαρούλι και κολοκυθάκια. Σήμερα μπορούν να καταναλώνουν και ντομάτες στη σαλάτα τους, αρκεί να μην είναι πολύ ώριμες και να συνοδεύονται από άλλα λαχανικά με πολλές φυτικές ίνες. Καλό είναι να αποφεύγετε να τις τρώτε μαγειρεμένες (π.χ. στα γεμιστά) γιατί λόγω θέρμανσης γίνονται πιο γλυκές.

* Μην ξεχνάτε τη σαλάτα – με ξίδι. Καθημερινά χρειάζεστε ποικιλία από φρέσκα λαχανικά μεσημέρι και βράδυ, στα οποία καλό είναι να προσθέτετε λίγο ξίδι διότι μελέτες έχουν δείξει ότι συμβάλλει στην καλύτερη ρύθμιση του σακχάρου. Τα λαχανικά σας μπορείτε να τρώτε ωμά ή βρασμένα.

* Μην στερείστε τα γλυκά. Επίσημη σύσταση για το πόσα γλυκά επιτρέπεται να τρώτε, δεν υπάρχει. Όμως για πολλούς είναι πολύ δύσκολο να τα αποκλείσουν εντελώς από τη διατροφή τους. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα τρώτε μια πάστα την μέρα. Μπορείτε να απολαμβάνετε το γλυκάκι σας μια ή το πολύ δυο φορές την εβδομάδα, αρκεί να είναι καλά ρυθμισμένο το σάκχαρό σας. Καλό είναι επίσης το γλυκό που θα διαλέξετε να μην περιέχει πολλά λιπαρά. Καλές επιλογές γλυκών είναι ζελέ χωρίς ζάχαρη, γλυκά παρασκευασμένα με τεχνητά γλυκαντικά, πικρή σοκολάτα, απλό παγωτό βανίλια και γλυκά τύπου τάρτα ή μηλόπιττα (βάλτε όσο περισσότερα μήλα μπορείτε και όσο το δυνατόν λιγότερο παντεσπάνι).

* Μην το παρακάνετε με τα κρέατα. Κρέας, ψάρια, πουλερικά και τυριά είναι η κύρια πηγή πρωτεϊνών στο διαιτολόγιό μας. Ωστόσο, πρέπει να παρέχουν το 10-20% των ημερήσιων θερμίδων σας και όχι να αποτελούν τον κορμό του διαιτολογίου σας. Από τα πρωτεϊνούχα τρόφιμα συνιστάται συχνότερα η κατανάλωση ψαριού – έπονται κοτόπουλο (χωρίς πέτσα), γαλοπούλα και στο τέλος άπαχο μοσχαρίσιο ή χοιρινό κρέας. Τα γαλακτοκομικά πρέπει να αποτελούν συμπλήρωμα του φαγητού και όχι κύριο γεύμα, και βεβαίως να επιλέγετε τα λίγων λιπαρών.

* Βάλτε λάδι. Όχι με τον τόνο, αλλά βάλτε. Το σημαντικό είναι να μην τρώτε πολλά κορεσμένα λίπη (προέρχονται από ζωικής προέλευσης τρόφιμα, δηλαδή κόκκινο κρέας, πλήρες γάλα και πλήρη γαλακτοκομικά), για να αποφύγετε τα καρδιαγγειακά νοσήματα που είναι πάρα πολύ συχνά στους διαβητικούς. Από την άλλη, δεν πρέπει να το παρακάνετε με το ελαιόλαδο επειδή δεν ανεβάζει το «ζάχαρο». Ει μη τι άλλο, έχει θερμίδες και παχαίνει, και τα περιτά κιλά είναι επιβαρυντικά για εσάς. Συνεπώς, να βάζετε λάδι στο φαγητό και στην σαλάτα σας – αλλά λίγο.

* Πιείτε ένα ποτηράκι. Η γενική σύσταση είναι «να πίνετε αλκοόλ με μέτρο, αρκεί να μην έχετε και κάποια άλλη πάθηση που το απαγορεύει». Αυτό σημαίνει ότι ένα ποτό την ημέρα για τις γυναίκες και 2-3 για τους άντρες δεν πρόκειται να επιβαρύνουν το σάκχαρο. Καλό είναι να πίνετε το ποτό σας μαζί με το φαγητό (αυτό είναι απαραίτητο, αν παίρνετε ινσουλίνη), για να αποφεύγετε τις υπογλυκαιμίες. Αν εκτός από διαβήτη έχετε και υπέρταση, αυξημένα τριγλυκερίδια ή περιττά κιλά, πρέπει να το αποφεύγετε. Και επίσης μην ξεχνάτε να υπολογίζετε τις θερμίδες του αλκοόλ στο σύνολο της ημέρας.

* Βάλτε κανέλα. Νέες μελέτες έχουν δείξει πως λίγη κανέλα την ημέρα μπορεί να συμβάλλει στη καλύτερη ρύθμιση του σακχάρου.

Πηγή : ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ

 

Νέα

Διεύθυνση

Τηλ.: (+30) 2167006021
Fax: (+30) 2167006022
Website: https://www.diabetesinnovations.gr
Email: [email protected]

Όροι χρήσης

Ο ιστότοπος http://www.diabetesinnovations.gr έχει σκοπό την παροχή πληροφοριών και την παροχή υπηρεσιών για τους επισκέπτες/χρήστες της ιστοσελίδας.Το περιεχόμενο του ιστοτόπου αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία της Eταιρείας.

Για οποιαδήποτε χρήση του περιεχομένου του ιστοτόπου, απαιτείται προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση της Eταιρείας.